• 2022-05-04

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola a korábbi évek hagyományát folytatva április 27-én idén is megszervezte Keresztény Neveléstudományi Konferenciáját. A piaristákat a PIPA értékelő bemutatásával Guba András SP, Katona Miklós és Lázár László képviselte.

Amint a szervezők fogalmaztak: a konferencia „a keresztény szemléletű hazai és külföldi neveléstudományi kutatások mellett a keresztény nevelés és oktatás múltból származó legfontosabb értékeinek, jelenbeli és jövőbeni kihívásainak és feladatainak számbavételét” tűzte napirendjére. A tanulságos, egyben bátor gondolkodásra és cselekvésre késztető tartalmakat plenáris és szekcióülések kínálták. A konferencia részletes programja itt tekinthető megtanulmánykötetete pedig innen tölthető le.

Előadásunk a Piarista Pedagógiai Alapképzést helyezte középpontba. A nagy érdeklődés által övezett elemző ismertetés a piarista identitással és a rend küldetésével kezdődött, majd identitásorientált fejlesztési tevékenységeinkből adott példákat. Ezt a PIPA mint pedagógiai fejlesztő közeg és képzés átfogó bemutatása, valamint tavalyi hatáselemző kutatásunk eredményeinek és üzeneteinek megfogalmazása követte – a képzőkön és a tartományi szereplőkön túl a neveléstudomány és a köznevelési gyakorlat számára is.

A konferenciák a diskurzusok éltető terei – a találkozás, kapcsolódás, a tudásáramoltatás minden résztvevő számára sok impulzust ad a gyerekekért és fiatalokért végzett szolgálatához, a tanuláshoz. Így történt ez most is.

Guba András, Katona Miklós és Lázár László

Kép: AVKF/Nagy Sándor