• 2022-07-14

Nyári táborral folytatódott a Sátoraljaújhelyi Piarista Jelenléttel egy éve indult közös munkánk. A Csillogó szemek program 11 résztvevője négynapos tematikus programon vett részt központunkban: az önismeret és pályaorientáció-fókuszú csoportos foglalkozások mellett a fiatalok megismerkedtek a Kilátó és a Dunakanyar kínálta lehetőségekkel.

A Csillogó szemek programban résztvevő 20 lány közül tizenegyen érkeztek július elején Vácra, az idei nyári táborba. Délelőttönként a fiatalok a Piarista Kilátó Központ szakemberei által rájuk szabott foglalkozásokba kapcsolódtak, délután pedig felfedezték a környék látnivalóit. A Kilátó egy éve csatlakozott a Sátoraljaújhelyi Piarista Jelenlét által működtetett lány mentorálási programhoz, amelynek lényege hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű középiskolások támogatása.

„Személyes kíséréssel abban segítjük őket, hogy minél eredményesebben elvégezzék a választott iskolát, szakmához, érettségihez jussanak. Ezen túl pedig az életük más területein is támogatásban részesülnek”

– mondta el a programról szólva Szabó László SP a Csillogó szemek program vezetője.

A Kilátó szakemberei tavaly nyáron egy önismereti foglalkozás keretében kapcsolódtak a fiatalokhoz: azóta az év során többször dolgoztak velük együtt Sátoraljaújhelyen.

Ahogyan Szabó László fogalmazott, a váci tábor ennek a közös évnek a megkoronázása.

„Arra kértem a Kilátó munkatársait, hogy a tematikus tábori programmal, egy belső úton kísérve segítsék a lányokat abban, hogy ki-ki megtalálja a saját kincsét: ami az övé, amire építhet, amire büszke lehet, ami miatt emelt fővel járhat. A hét során azt láttuk, hogy nagyon gazdag a csoportélmény, hogy a lányok napról napra egyre oldottabbak, egyre bőbeszédűbbek, egyre könnyebben osztják meg egymással a történéseket, az élményeket, és egyre jobban támaszkodnak a másikra és néznek rá úgy a világra, hogy ebben nekem is méltó helyem van.”

A tábor kapcsán készült videó interjúban még több információ a Csillogó szemek programról, valamint a közös folytatásról: