• 2019-11-20

Immár második alkalommal vettünk részt a Gyengénlátók Általános Iskolája és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményének nyílt napján. Két programot is vittünk: A Tájolót, illetve a Szülők Akadémiáját. Előbbi célja, hogy segítsen a diákoknak és szüleiknek a továbbtanulás irányának, területének kiválasztásában.

A Tájoló keretében ezúttal két területen próbálhatták ki magukat a végzős tanulók: a játékos, interaktív foglalkozáson a diákok a kereskedelem és egészségügyi-szociális területeken tesztelhették ismereteiket, ügyességüket elméleti és gyakorlati feladatokon keresztül. A gyerekek, visszajelzéseik  alapján, a gyakorlati részekben érezték legjobban magukat, ezek megoldása nagy sikerélményt jelentett nekik.

Decemberben a hetedikes osztályokkal folytatjuk a közös munkát!

A Szülők Akadémiája elnevezésű, másfél órás programunk elsődleges célja, hogy segítséget nyújtson a felnőtteknek gyermekeik továbbtanulása, pályadöntései kapcsán, illetve, hogy tudatosítsa a szülők támogató szerepének fontosságát ezekben a témákban. A Gyengénlátók Általános Iskolájában ezúttal a sajátos nevelési igényű 7-8. osztályos diákok életpálya tervezésére fókuszáltunk. Az akadémia keretében a szakértők tájékoztatták a szülőket a Kilátó Központ szolgáltatásairól, illetve egy interaktív, saját élményű foglalkozást tartottak, amely elsősorban gondolatébresztő, figyelemfelhívó elemeket tartalmazott azzal kapcsolatban, hogy milyen, a pályaorientációhoz kötődő  szolgáltatások érhetőek el a fiatalok számára. A témák érintették az életkori jellemzők mellett az életpálya építés, az optimális pályadöntések jelentőségét a XXI. században, a sajátos nevelési igényű gyermeket nevelő családok sajátosságait, a pozitív szerepmodellek, és ösztönzők jelentőségét.

A tapasztalatok és visszajelzések azt mutatják, hogy hasonló találkozásokra nagy szükség van, – akár több alkalmas formában is -, a tanulók életpálya tervezési folyamatának több állomásán. Hogy a szülők és  a pedagógusok folyamatosan naprakész információkhoz juthassanak a diákok hasznos támogatási lehetőségeiről.

Galéria megtekintése