• 2019-10-14

Hamarosan megnyitja kapuit a Kilátó Központ

Hófehér falai messziről világítanak a Duna partján, a hosszú évekig szinte teljesen kihalt épület hamarosan újra megtelik élettel – már az utolsó simításokat végzik a szakemberek a Kilátó Piarista Pályaorientációs és Munkaerőpiaci Fejlesztő Központ leendő váci székhelyén. A több mint 1600 négyzetméteres, kívül-belül megújult komplexumot a napokban a helyi médiumoknak sajtóbejárás keretében mutatták be.

Az esemény résztvevőit a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány képviseletében Dobszay Márton Benedek ferences-, és a Piarista Rend Magyar Tartománya részéről Szilvásy László piarista tartományfőnök, valamint Katona Miklós, a Kilátó Központ igazgatója köszöntötte és kalauzolta végig a főleg kiemelt figyelmet igénylő és életpálya-tervezésükkel tudatosan foglalkozó fiatalokat segítő Kilátó leendő bázisán. A projektbemutató eseményen részt vett Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár, Rétvári Bence, parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. A közel 300 éve álló  egykori ferences rendház merőben új funkciót kapott; a hazai palettán egy hiánypótló intézménynek ad rövidesen otthont. A tavaly ősztől ideiglenes helyén működő Kilátó Központ az általános iskolás kortól egészen harmincéves korig segíti a speciális fejlesztést igénylő-, illetve a fogyatékos fiatalokat, valamint azokat, akik tudatosan foglalkoznak életpályájukkal.  Ezzel a nemes és hasznos funkcióval kel új életre Vác egyik legmeghatározóbb és legimpozánsabb barokk épülete, amely 2006 óta szinte teljesen üresen állt. A felújítási munkálatoknál fontos szempont volt az építési örökség megőrzése. A szakmai konferenciák, nagylétszámú közösségi programoknak helyszínt adó multifunkcionális tér, ̶az egykori nyitott belső udvar ̶ fölé strukturált üvegtető került. A ferencesek egykori celláit is felújították, melyek a berendezési munkálatok befejeztével egyéni tanácsadásra alkalmas, meghitt hangulatú fejlesztő terekként működnek majd.

A kapuit hamarosan megnyitó Kilátó Központ nem csak az életükben kihívással küzdő, kiemelt figyelmet igénylő fiatalok bázisa lesz; bízunk benne, hogy a váciak és a városba érkező utazók is szívesen töltik majd idejüket a következő ütemben megújuló Anzelm-kertben.

(Fotók: Szathmáry Melinda)